Energetikai minőségtanúsítvány


Igazoló okirat, amely az épületnek (önálló rendeltetési egységnek, lakásnak) a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza.


Az energetikai tanúsítványt szokták még energia tanúsítvány, lakcímke, energiapasszus, vagy zöldkártya néven is emlegetni.


Az energetikai tanúsítvány olyan dokumentum, amit az épületenergetikai tanúsító állít ki az épületről. Ez az energetikai tanúsítvány az energetikai számítás alapján az épület energiatakarékossági szintjéről tájékoztat minket.

Az épület összehasonlításra kerül egy a tanúsított épülettel megegyező geometriájú, az előírásoknak éppen megfelelő épülettel. Az ehhez viszonyított százalékos eltérés  adja meg a kategóriát. Egy C kategóriánál rosszabb épület esetén tartalmaz olyan az energetikai tanúsító által javasolt beavatkozásokat, melyekkel az épület energiafogyasztása és energiatakarékossági szintje javítható.


10 különböző kategória van, a legjobbnak számító „A+”-tól egészen a legrosszabb „I” –ig. A+, A, B, C a jogszabályban megfogalmazott követelményeket teljesítő, míg a D, E, F, G, H, és I a sorrendben egyre inkább energiapazarló, a mai elvárásoknak nem megfelelő épület jelöli. A jogszabályi követelményeknek csak új épület és pályázat esetén van kötelezően betartandó jellege. Egy átlagos az 1970-es években épült családi ház általában „F"-G” kategóriájú.

 


A +

< 55

Fokozottan energiatakarékos

A

56 - 75

Energiatakarékos

B

76 - 95

Követelménynél jobb

C

96 - 100

Követelménynek megfelelő

D

101 - 120

Követelményt megközelítő

E

121 - 150

Átlagosnál jobb

F

151 - 190

Átlagos

G

191 - 250

Átlagost megközelítő

H

251 - 340

Gyenge

I

341 <

Rossz


minta tanusitvany icon minta energetikai tanúsítvány

Amennyiben energetikai tanúsítványt szeretne készíttetni, esetleg energetikai tanúsítóra vagy energetikai szakértőre van szüksége úgy azt az ajánlatkérés oldalon jelezheti felénk.